Halaman

Sabtu, 3 November 2012

HARI KETIGA : JELAJAH KOREA 2012


Custom Glitter Text






Entri kali ini terpaksa mengambil masa yang agak lama.Bukan apa, banyak tugasan pejabat yang mesti diselesaikan dengan segera.Serba serbi memberi tekanan!Huhuhu.Akan tetapi, aku akan cuba menyiapkan siri Jelajah Korea 2012 kami yang lalu.Harap sangat boleh menyudahkan kesemua entri sebelum berakhirnya tahun 2012 ini.

01hb Julai 2012 bersamaan hari Ahad - Hari ini kami agak lewat keluar dari Guesthouse lebih kurang jam 1:00pm (waktu Korea).Penat semalam masih terasa.Memandangkan tempat tinggal kami ini ada menyediakan mesin basuh dan pakaian yang kami bawa juga agak terhad, maka kami harus mencuci kesemua pakaian kotor sebelum berjalan-jalan lagi.Sambil menunggu seperti kebiasaan kami bersarapan terlebih dahulu dengan Milo 3 in 1 dan juga Maggi Kari dari Malaysia.Sudah 3 hari berada di sini langsung tidak menjamah sebutir 'nasi' pun!Dalam fikiran kalau seminggu berada di bumi Korea sudah tentu berat badan kami pun akan ada susutnya beberapa kilogram...Hehehe

Jadi rencana kami untuk hari ketiga ini ialah Open Hall SBS di kawasan Deungchong-don.Aku tengok adik Farah Yaakub begitu teruja.Sebenarnya aku pun turut sama juga teruja tapi rasa 'ketidakpercayaan' ku  bahawasanya kami ini berada di sini masih ada.Aku tertanya-tanya juga sekiranya terserempak dengan Kpop Idol apa yang patut aku buat?Menjerit sekuat hati?Menangis?Ketawa terbahak-bahak sehingga airmata mengalir?Oh tidakkkkk...Aku tidak mahu semua itu terjadi.Biarlah sekadar menyaksikan ketaksuban peminat-peminat Kpop Idol dan senyum-senyum sendiri.


Seperti biasa kami menaiki tren dan ini adalah perjalanannya:


[1] Euljiro 3ga Station (Line 2) -> [2] Dangsan Station (Transfer to Line 9) -> [3] Gayang Station (Line 9). Ambil Exit 10.



Arista Building di mana Girl Generation Hostel berada



 Balai Polis berhampiran dengan guesthouse kami

'Snap' dulu.Nasib baik ada wanita Korea sudi membantu kami pada masa itu.Kamsahamnida!


Pintu subway keluar-masuk Stesen Euljiro 3 (Sam) Ga

Pssstttt...ada 'couple' sedang berdating Oooo...



Semasa berada di Dangsan Station (transfer ke Line 9) ternampak sebuah kedai menjual casing handphone yang comel-comel belaka dan cantik.Bab-bab ni aku memang suka.Bah apalagi aku pun rembat la satu casing tu 'made in Korea'...Suka!!!!

Oleh kerana kami tertarik dengan casing handphone yang pelbagai warna dan reka bentuknya sempat lagi aku minta dengan adik Farah Yaakub ambil gambar.Pada mulanya kami curi-curi snap takut kedapatan konon.Sekali tengok dorang tidak kisah pun.Buat penat saja jadi "James Bond"!Hahaha...Moralnya, lain kali berani-beranikan diri untuk bertanya.Ok?







New one...^_^ Remaja lelaki Korea ni sempat lagi 'memuji' kononnya Galaxy Note ku tu 'CLEAN'!Wah,bangga pula..Hihihi

Cute kan?


Comel-comel belaka



Jalan punya jalan, turun naik - turun naik tren akhirnya kami tiba di Gayang Station lebih kurang jam 3:00pm (waktu Korea).Kami ikut laluan Exit 10 dan setelah berjalan beberapa langkah kami pun sampai di depan bangunan Open Hall SBS.Fuh,punya ramai remaja perempuan sedang berkumpul masa tu.


Di depan lagi bangunan Open Hall SBS tu...;-)

Bas Kumpulan KPOP ZE:A.Banyaknya 'signature'!Bas pun jadi mangsa...

Aku x minat pun dengan kumpulan ni tapi ambil gambar sebagai kenang-kenangan


Depan bangunan Open Hall SBS

Tengok tu ramai 'bertenggek' di tepi pagar bangunan Open Hall SBS

Tengok tepi jalan sebelah kanan ada bas ZE:A dan juga beberapa buah kereta yang mana salah satunya kami ternampak ada tag nama JYP Entertainment.Seperti adik Farah Yaakub, aku juga tidak minat mana pun dengan kumpulan ZE:A ni kecuali yang aku kenal si Hwang Kwanghee melalui rancangan Strong Heart.Dia memang  kelakar orangnya!

Menurut adik Farah Yaakub, masa tu sedang berlangsung rakaman SBS Inkigayo yang mana artis-artis terlibat ialah Infinite, Wonder Girls, f(x), Boyfriend, Dal Shabet, G.Na, Teen Top, After School dan ramai lagi.Patutlah remaja-remaja perempuan KOREA kebanyakannya berkumpul dan melepak di luar bangunan tu.Kpop Idol pula di dalam bangunan Open Hall SBS.


Oh,ya!Running Man pun pernah buat rakaman di sini dalam Episode 42 yang mana tetamu jemputan Heo Young Saeng (SS501).Cute betul dia dalam episod ni.Aku suka tau!:-D






Adik Farah Yaakub sedang bertanya dengan remaja Orang Putih ni tapi dia langsung x faham pun English!Apa daa...





Hanya bergambar dengan iklan Park Ji Sung pun x apa la kan...Hehehe


Selepas penat melihat bermacam-macam gelagat peminat fanatik Kpop Idol tu ,kami pun bergerak meninggalkan Open Hall SBS sebab kami kena cepat ke tempat seterusnya Bangunan Headquarters SBS di Mokdong memandangkan hari sudah sampai ke petang.Itulah siapa suruh lambat-lambat keluar dari guesthouse kan?Rasakan...


Okaylah, setakat ini dahulu travelog ku.Entri untuk Jelajah Korea 2012 di Headquarters SBS, Mokdong aku akan buat kemudian.Tunggu!





5 ulasan:

Myeza Dean berkata...

Wah sioknya org tu dah ada blog.teringin gak buat blog tp nda tau mau tulis apa.

Norharyani Sanusi berkata...

Myeza Dean:hehehe.punya payah ni membuat kak.tau2 la nda PRO kan...;-)

Emas Putih berkata...

cantiknya casing hp tu.. jels tgk hehe

Norharyani Sanusi berkata...

Emas Putih:tu la..rasa nk borong semuanya!hihihi

farah liana berkata...

Bestnye g korea! Tringin nk tgk big bang live :-)