Halaman

Isnin, 14 Julai 2014

HONG KONG TRIP 2014 # DAY 1 : AVENUE OF STARS

20.02.2014

Jam 3.30 petang, kami semua keluar daripada bilik hotel.Agendanya adalah ke Avenue of Stars.Excited!Keluar saja dari pintu hotel kami ambil arah ke kanan jalan terus dalam 20 minit perjalanan dan tiba-tiba kak Tim cakap kami tersalah arah.Aduh, berapa banyak mau sesat jalan ni!Kaki pun mula rasa sakit-sakit sudah.Stress jugak dan agak bengang tapi kena bersabarlah...Huhuhu


Cuba tengok suasana sekitar bandar Hong Kong dengan kepadatan manusia dalam gambar di bawah ni.Rasanya belum peak hour lagi.Berjalan pun kadang-kadang terpaksa berhimpit-himpit!Berlanggar-langgar bahu.Kena pandai main cilok-cilok.Kalau ndak memang ndak dapat lalu.Ndak selesa betul bah...



Sekitar kawasan Tshim Sha Tsui, Hong Kong


Sekitar kawasan Tshim Sha Tsui, Hong Kong


Sekitar kawasan Tshim Sha Tsui, Hong Kong


Masa ni memang sudah sesat tapi rehat sekejap ambik angin konon...;-)


Selepas kami sedar telah sesat barat, kami berhenti dan rehat sekejap ambil peluang menghirup udara segar di bumi Hong Kong ini.Dengan suhu 16 darjah celcius, rasa menusuk ke tulang pula angin sejuk itu!Maklumlah, ndak berapa biasa kan dengan suhu begitu.Tapi sempat juga kak Tim dan kak Suraya bertepuk-tampar manja-manja gitu.Hehehe...

Kemudian, kami berpatah balik arah ke kiri pulak dan masa ini haruslah ambil gambar sepanjang jalan!Ndak kisahlah bertenggek dekat tiang penanda jalan asalkan ada perkataan yang berbeza.Ketara keterujaan yang melampau di situ!Atau pun jakun sebenarnya...Hahaha


Tengok tu ada nama Nathan Road...


Thanks Salina untuk gambar candid ini...hahaha


Kami jalan sampai jumpa tanda arah yang ini...

Laluan bawah tanah


Antara pelakon-pelakon drama Kantonis yang pernah aku minat suatu masa dahulu - Aaron Kwok & Leon Lai Ming!@_@


Apa yang menarik di Avenue of Stars? 

Ianya merupakan tempat penghargaan kepada ramai bintang berbakat besar dalam industri perfileman Hong Kong.Avenue of Stars memberi penghormatan kepada nama-nama yang telah membantu menjadikan Hong Kong sebagai "Hollywood Timur", di samping memberikan pelawat satu pemandangan panorama kepada bandar ini iaitu latar langitnya yang indah, yang terletak secara dramatik dengan dibayangi oleh The Peak.

Dengan plak komemoratif, bekas tapak tangan selebriti filem, catatan peristiwa penting, tanda ingatan filem, patung saiz sebenar adiwira aksi kungfu Bruce Lee, dan replika gangsa kartun popular McDull, Avenue of Stars melambangkan glamor industri filem Hong Kong yang terletak di sekitar Victoria Harbour.

Kepada mereka yang tidak menginap di sekitar Tshim Sha Tsui, bolehlah naik subway ke MTR East Tsim Sha Tsui Station, Exit J. Hanya ikut papan tanda hingga sampai ke Avenue of Stars.

Victoria Harbour

Dari kiri - Zul, Adie, Kak Suraya & AKU

Macam dalam lukisan pula objek-objek yang ada dalam gambar ni.kredit kepada kamera DSLR Salina!=)

Kami - Geng Bas Sekolah!

Dari kiri - Kak Suraya, Salina, AKU, Kak Faridah, Kak Tim & Adie

Dari kiri - Kak Suraya, Salina, AKU, Kak Faridah, Kak Tim & Zul

Chakkk..Aku sampai sudah di sini!Yahoo...=)



Besarnya kapal itu...Hanya mampu memandang!=)
Selfie!

Agak susah mau ambil gambar yang tiada kelibat orang.Tempat ni memang tersangat ramai orang yang datang.Tu yang tangkap gambar sendiri - selfie time!Hihihi



Alhamdulillah, masih diberi peluang melihat keindahan alam ciptaan yang Maha Esa!

Avenue of Stars

Cantik!

Sesi menayang kasut baru.Padahal menahan kesejukan!Hihihi

Subhanallah

Alhamdulillah, Syukran Ya Allah kerana masih memberi peluang kepada hambaMU ini melihat keindahan matahari terbenam (sunset) di bandaraya Hong Kong!Bertuahnya aku.Sungguh indah ciptaanMU....

Muzium ni sedang dalam proses pembaikan


Comel kan kami?:-D
Lihat betapa riangnya 'kanak-kanak ribena' ni...Hahaha


Tengok bah dorang ni..Macam-macam gaya ada!Siap lenggang-kangkung...Hehehe

Selama dua jam menghabiskan masa di sekitar Avenue of Stars, kami pun bergegas mahu cari makan untuk makan malam.Baru seharian ndak ada makan nasi, gigih juga mencari tempat makanan halal!Macam ndak boleh bah kalau tiada nasi...Oh Nasi di mana kau berada????Hehehe


...akan bersambung!


Kamus perkataan :
Ndak = Tidak / Tak

Jumaat, 4 Julai 2014

HONG KONG TRIP 2014 # DAY 1

20 Februari 2014 (Khamis) :

Trip kali ni menjejakkan kaki ke bumi Hong Kong bersama kawan-kawan sekuliah dulu di UiTM Kota Kinabalu, Sabah. Asalnya akan pergi bertujuh orang tapi last minute hanya lima orang sahaja yang dapat pergi ke sana.

Tiket penerbangan AirAsia telah dibeli pada 19.10.2013 dengan kos RM458 (termasuk cukai) pergi dan balik untuk seorang, route dari Kota Kinabalu ke Hong Kong. Bagi aku ianya sudah cukup murah (walau pun mungkin ada lagi yang boleh dapat lagi murah).Terima kasih AirAsia!Betullah slogan dorang tu "Everyone can fly"...Hehehe

Seawal jam 4 pagi aku bersiap dan bertolak dari rumah ke airport AA Terminal 2, Kota Kinabalu.Maklumlah, rumahku agak jauh dari pusat bandar KK.Aku kena awal gerak berbanding kawan-kawan lain yang tinggal sekitar Petagas dan Putatan.

Boarding Pass awal-awal lagi sudah siap aku uruskan melalui web check-in.Ada senang sikitlah, ndak payah terkejar-kejar masa pula.Tepat jam 6.40 pagi penerbangan kami berlepas.Sebelum terbang baca doa & kalimah syahadat banyak kali manalah tau ada kejadian buruk yang tak diingini berlaku.Bersedia itu penting sebelum terlambat.Hihihi...

Pemandangan Kepulauan Hong Kong dari atas kapal terbang


Lebih kurang jam 9.20 pagi kami pun selamat mendarat dan tiba di Lapangan Antarabangsa Hong Kong (Terminal 2).Alhamdulillah, awal 25 minit daripada jadual!Sesi pemeriksaan imigresen pun berjalan dengan lancar walaupun ramai orang masa tu.Agak bertabah juga kerana terpaksa beratur panjang sebab ramai gilak...

'Geng Bas Sekolah '


'Geng Bas Sekolah '


Travelmates Trip Hong Kong Feb 2014

Oh ya, dalam kapal terbang sempat berbual dengan seorang budak lelaki ni.Sebaris dengan tempat duduk aku.Rupa-rupanya dorang travel ke HK berdua saja dan main redah ikut suka hati.Akhirnya, dorang buat keputusan ikut serta dengan geng kami pula.Oklah kan sekurang-kurangnya ada jgk 'bodyguard' kami nanti.Hehehe...

Zul & Adie


Misi pertama adalah mencari kaunter kad Octopus.Masing-masing beli kad tu dengan harga HKD150 di mana HKD50 sebagai deposit.Dengan kad ini ianya memudahkan kami turun naik pengangkutan awam seperti bas dan juga tren MTR di kota metropolitan Hong Kong.

Sumber Google : Kad Octopus



Sesudah membeli kad Octopus lebih kurang jam 10.30 pagi, kami naik ke tingkat 7 untuk sarapan di Popeyes Louisiana Kitchen (ada sijil Halal) dan aku ambil menu Set Combo E sosej, telur, biskut susu keju, hash brown dan juga kopi.Kosnya HKD34 lebih kurang RM15.Agak mahal juga la sekali sarapan macam ni..Bukan sedap mana pun!Huhuhu

Popeyes Louisiana Kitchen (ada sijil Halal)




Kemudian, kami bergegas ke booth 1010 untuk simkad traveler pula.Kawan bertiga beli dengan kos HKD88 setiap satu.Kami ndak beli lagi masa ni.Mau cari yang murah sikit.

Terserempak dengan seorang perempuan Indonesia dan siap promo simkad traveler.Empat orang daripada kami jadi mangsa tipunya!Sebab tu simkad langsung ndak boleh guna untuk online internet.Boleh buat panggilan jak..Hahaha.Padan dengan muka kami mau yang murah jak kan..Pengajarannya di sini, tidak semestinya yang murah itu bagus!


Kedai 1010 - simkad traveler

Inilah embak Indon yg tipu kami pasal simkad traveler..huhuhu

Lebih kurang 11.58 pagi kami naik bas bernombor A21 menuju ke bandaraya Hong Kong.Masa ni cuaca agak sejuk!Suhu sekitar 16 darjah celcius.Selepas sejam perjalanan kami pun turun di Nathan Road area Mong Kok untuk urusan check-in.Cari punya cari kami ndak jumpa hotel tu.Ah, sudah!Kami tersilapkah atau tersesat ni?

Usung beg ke depan, kemudian berundur ke belakang sambil tanya-tanya orang akhirnya kami kena naik subway MTR Tsuen Wan Line ke Stesen Tsim Sha Tsui, ikut Exit E.Keluar arah kanan atau kiri pun boleh asalkan melintas ke seberang jalan.Dalam masa 5 minit kami pun sampai di pintu hadapan The Imperial Hotel, Hong Kong.Punya senang rupanya tapi agak tersesat sekejap sebab tersalah info !Hahaha
Sila naik bas A21 dari airport ke Imperial Hotel, Hong Kong


Gambar yang sempat diambil dari atas bas menuju ke bandar HK



Suasana sekitar Imperial Hotel, HK

Jam 1.30 petang kami check-in hotel dan diuruskan oleh kak Tim (Fatimah).Sementara menunggu aku duduk di ruangan tempat duduk hadapan kaunter receptionist sambil cepat-cepat tarik nafas risau kalau pengsan tiba-tiba disebabkan tersilap turun tadi dan sudah tu kena menapak entah berapa jauh.Huhuhu...


Imperial Hotel, Hong Kong


Lobi hotel Imperial, Hong Kong

Urusan check-in 
Usai urusan check-in bilik hotel, kami ambil keputusan rehat sekejap sebelum keluar lagi pada jam 3.30 petang nanti.Zul dan Adie pula tinggal di guesthouse area Chungkin Mansion.Dorang lagi best dalam bilik ada wifi!Kami bayar mahal-mahal sekali wifi pun ndak ada.Kalau mahu juga, kena bayar ikut jam!Dasar kedekut punya hotel!