Halaman

Jumaat, 31 Oktober 2014

CUTI-CUTI SABAH : VICTORY MINI ZOO FARM, KUDAT, SABAH

Salam Mesra dari Negeri di bawah bayu...


Nama saja aku orang Kudat dan rata-rata ahli-ahli keluargaku menetap di sana.Kemudian, selalu saja limpas-limpas (lalu) tu Victory Mini Zoo Farm tapi ndak pernah singgah pun.Apa punya teruklah perangai orang macam aku ni kan?Hihihi...

Ceritanya pada 22/6/2014 bersamaan hari Ahad, aku bawa adik-adikku, adik-adik ipar dan anak buahku pergi melawat tempat ni.Bosan punya pasal la ni...=)


Merakam kenangan di hadapan pintu masuk Mini Zoo, Kudat


Victory Mini Zoo Farm, Kudat sebenarnya di bawah syarikat Top Victory Plantation Sdn Bhd.Ianya terletak berhampiran dengan Kg. Parapat, Batu 16, Kudat, Sabah.Caj masuk untuk dewasa RM5 seorang dan RM3/orang untuk kanak-kanak bagi warganegara.Bukan warganegara pula dikenakan caj sebanyak RM25 (Dewasa) dan RM15 (Kanak-kanak).Bagi aku caj tersebut agak berbaloi dan murah jugaklah berbanding bayaran masuk ke Taman Buaya, Tuaran yang mana RM15 seorang bagi dewasa.Fuh, cekik darah betul! 

Sudah beli tiket, kami pun bergegas masuk ke dalam Mini Zoo tersebut bertemankan cuaca yang agak panas.Tiada angin dan berbahang.Satu-satu tempat haiwan peliharaan kami singgah.Ada monyet, buaya, rusa, musang, burung-burung, itik, ayam serama, kura-kura, babi hutan, tupai dan ular.Rasanya ada lagi haiwan lain tapi ndak ingat atau pun kami ndak singgah.Gambar pun ndak ambil.Sebabnya kawasan Mini Zoo ni agak luas jugak untuk dilawat.

Bah, mari kita tengok gambar-gambar sekitar Victory Mini Zoo Farm, Kudat...

Sekumpulan rusa

Berposing dalam cuaca yang agak panas hari itu...

Buaya

Adikku Mala dengan anak buah kami - Cemboy

Monyet

Musang Hitam


Landak

Malu bah si Landak ni..Hihihi

Ada tasik / kolam buatan dalam mini zoo

Dalam 20 minit berjalan jumpa pula tempat berteduh di tepi tasik / kolam buatan dalam Mini Zoo ini.Tanpa melengahkan masa kami berebut-rebut duduk sambil minum air mineral yang dibawa.

Anak buahku pula sibuk-sibuk membawa tengok kandang di hujung tepi tasik tu.Kehairanan dia bila dengar bunyi bising yang kuat.Rupa-rupanya ada beberapa ekor babi hutan yang bersaiz besar yang dia ndak pernah lihat sebelum ni.Terpaksalah aku dukung dia dan bawa tengok secara dekat (dengan jarak yang terjaga) bagi memuaskan hatinya.

Kalau ndak habis dia berlari-lari ke kandang tu gara-gara mau tau apa jenis haiwan tu bah.Papanya pun bising sudah sebab ndak mau dengar cakap.Budaklah katakan.Semangat ingin tahu tu sangat kuat.Banyak kali kita larang pun tetap juga dibuatnya.


Peace!

Rehat sebentar setelah penat berjalan dalam mini zoo

Macam-macam jak perangai anak buahku ni.Muka kartun betul!Hahaha



Kucing Hutan

Fuh, jauh menapak masuk ke dalam lagi...


Burung Hantu


Ayam Serama / Katik


Itik-itik pun ada...=)


Encik Buaya yang gemuk!

Anjing peliharaan pemilik Mini Zoo, Kudat

Kura-kura

Ular Kuning Albino & Ular Sawa Hitam

Ular Kuning Albino

Cemboy bersama papanya

Bersama adik-adik iparku - Syima & Sue

Dari kiri - Mala, Sue & Syima

Sesi bertemu peminat...Hahaha

Sebelum berjalan keluar dari Mini Zoo tu, ada satu kandang monyet di tepi.

Dialog anak buahku :

Cemboy : Hai monyet.Lama sudah kita ndak jumpa!
Aku       : Aik, bila masa plak ko pernah jumpa dia ni? (kehairanan)

Kami semua pun ketawa.Sudahlah begitu, anak buahku ni pandai merunding sama tu pekerja Mini Zoo minta kura-kura seekor, tupai dll.Pekerja tu senyum-senyum jak layan dia.Taulah masih budak kan...Hehehe

Dalam dua jam juga kami luangkan masa meronda-ronda sekitar Mini Zoo Farm, Kudat ini.Gembira kerana berjaya menjejakkan kaki ke sini.Sebenarnya, daerah Kudat banyak tempat menarik yang boleh dikunjungi.Aku akan kongsi pada entri akan datang.Nantikan ya...


-TAMAT-

Khamis, 30 Oktober 2014

HONG KONG TRIP 2014 DAY 1 : LADIES MARKET, MONG KOK

Sambungan...


Buat pengetahuan semua, untuk hari yang pertama kami ndak tunggu pun A Symphony of Lights tu.Pada hemat aku, hotel yang kami menginap tu dekat jak dengan Avenue of Stars.Besok-besok pun masih boleh singgah konon.Sekali tengok, langsung ndak dapat menyaksikan multimedia show yang melibatkan lebih 40 buah bangunan sebelah-menyebelah di sekitar Harbour.Padan muka melepas peluang!Hihihi...(macam bagi hint untuk repeat trip ke HK lagi ni).

Usai makan malam, kami semua balik sekejap ke bilik hotel masing-masing.Rehat dan buat apa yang patut.Kami janji jam 8.30 malam jumpa di depan Chungking Mansions.Tunggu-tunggu, dua orang hero kami tu ndak jugak muncul.Puas sudah hantar mesej di wechat.Mungkin tertidur sudah hero-hero berdua tu.Bah, ndak apalah.Esok masih ada.Kami pun apa lagi teruskan misi ke Ladies Market.


Comel ka kami?hihihi



Yang bagusnya tempat kami tinggal (menginap) tu, berdepan dengan Stesen MTR Tsim Sha Tsui.Jadi, sangat senang mau bergerak ke mana pun.Ndak jauh menapak.Selamat segala kaki betis paha kami...Hehehe

Dari Tsim Sha Tsui MTR Station, kami berhenti di Mong Kok MTR Station iaitu Line warna merah/hijau. Sampai di Mong Kok Station, kena cari Exit D3 atau E2.Sudah jumpa Exit tu, kena jalan terus ke hadapan lagi selang beberapa blok kedai. Nanti akan jumpa gerai-gerai di Ladies Night Market yang mana pasar malam ni berada di sepanjang Tung Choi Street.

Jom layan gambar-gambar yang sempat diambil...




Ada 'Doktor' plak di sini...Hehehe

Sempat lagi ambil gambar - sebelum keadaan makin sesak!

Suasana di Ladies Market, Hong Kong



Kami - Aku, Salina & Kak Faridah


Sedikit info berkenaan Ladies Night Market, Hong Kong...

Terdapat lebih 100 buah gerai yang menawarkan pakaian, aksesori dan cenderahati seperti jam tangan, produk kosmetik, beg, barang perhiasan rumah, CD dan bermacam-macam lagi. Ini memberikan peluang kepada anda mempraktikkan kemahiran tawar-menawar sepanjang satu kilometer di Tung Choi Street.

Waktu operasi sekitar jam 4 petang sehingga ke tengah malam setiap hari kecuali hari Ahad ataupun cuti umum iaitu hari pertama Tahun Baru Cina.



Beg-beg yang comel - wajah kucing & anjing

Pelbagai souvenirs yang menarik tapi harga pun macam 'tertarik'..Mahal!




Comel betul keychain ni...;-)


Beg yang unik!

Sepanjang barisan Ladies Market ni ada juga kereta lalu-lalang.Sila berhati-hati sebab ada juga yang suka memandu dengan laju.


Kami ndak shopping apa pun di sini.Sekadar meninjau-ninjau suasana Ladies Market yang selalu disebut-sebut oleh kawan sebelum ni.Mau juga tau apa yang istimewanya tempat ni kan?Oh..Pada pandangan mata ku, ndak berapa murah pun harga ditawarkan di sini.Mau tawar-menawar pun susah.Bukan juga sebab perbezaan bahasa (sebab ada juga yang pandai cakap bahasa Melayu) tapi macam 'degil' plak para penjualnya!Pendek kata, aku ndak pandai tawar-menawar!Hahaha...Daripada kena maki, baik kami tengok-tengok jak dulu!Esok lusa masih ada...=)


Beg versi meow2

Pelbagai beg tangan wanita 



Selendang pun ada dijual



Suasana di pasar malam tu makin lama makin ramai orang. Bagi orang yang ndak suka sesak-sesak ni memang rimas. Mau tengok barang-barang jualan pun berhimpit-himpit. Sudahlah begitu, ada plak ahli-ahli rombongan yang 'hilang jejak' kak faridah dengan kak suraya.Banyak kali dorang kak Tim sama Salina mencari ndak kejumpaan.Telefon pun ndak dapat.Mesej pun ndak berbalas.Aku? Nah, aku plak jadi tukang tunggu di satu tempat yang mudah dilihat iaitu berdiri di tengah antara gerai-gerai pasar malam tu. Kira 'check point' la..Mana la tau tiba-tiba ternampak dua orang tu berhampiran di situ plak. 

Penat juga la dorang kak Tim sama Salina keluar masuk ke lorong-lorong antara gerai. Sampai ada satu keluarga ni orang Sarawak datang dan bertegur sapa dengan kami. Kebetulan kak Tim dan Salina ni orang Kuching, Sarawak. Berkurapak (berbual-bual) dialek Sarawak la dorang. Aku cuma mendengar dan senyum jak sebab bukan aku faham sangat pun...Hihihi

Akhirnya, kak Faridah dan kak Suraya kejumpaan juga dan kami pun balik semula ke hotel.
Apa lagi, cepat-cepat balik sebab badan dan kaki sudah penat!Huh....