Halaman

Selasa, 10 Februari 2015

SEPETANG BERSAMA DI NORTH BORNEO BIOSTATION RESORT, KUDAT, SABAH


Pada 08.02.2015 (Ahad) yang lepas, aku singgah sebentar di North Borneo BioStation Resort, Kudat menghirup udara dan angin pantai.Sebenarnya aku pun ndak tahu menahu berkenaan resort ni.Mulanya, aku mau melepak di Pantai Bak-bak, Kudat jak.Bila mama' ku cakap pasal resort ni kami terus ke sini.

Wah, memang cantik tempat ni!Dengan landskap yang cantik dan menarik, suasana yang berangin tapi tenang memang sangat sesuai untuk berehat bersama keluarga tersayang.

Sempat bertanya kepada pekerja resort ni.Rupa-rupanya pemilik resort berasal dari negara Rusia dan merupakan seorang Professor.Kagum betul dengan 'kebijaksanaan' orang asing yang dapat membeli dan mengumpul aset di Malaysia khususnya di negeri Sabah.Ada matlamat hidup!

Mama' ku dengan cucu-cucu kesayangannya!

Anak buahku - Cemboy!

Kasihnya nenek kepada cucunya!=)

Nah, berlari-lari kesukaan si kawan ni tau!

Tumpang bergambar dulu ya...


Berikut beberapa latar belakang tempat ini berdasarkan website http://borneobiostation.com/


The resort is built on 7 acres of secluded seafront land close to the northern tip of Malaysian Borneo. The area is really beautiful, facing the Sulu Sea and surrounded by palm trees and tropical forest. We have kilometres of secluded Borneo beaches around us graced with white sand and intriguing rock formations. The waters of Sulu Sea nearby are always warm (29-30C) which allows to swim or snorkel for hours. Snorkeling is good just within our peculiar rocks and we also have house coral reef just about 200m off the shore. Climate here is one of the best among all the tropical countries. It is neither very hot nor humid and rainy season is not that pronounced and long.

Chalet ni berharga RM200 satu malam

Suasana di resort ini

Mala in the house!

Landskap yang cantik dan bersih

Beberapa buah chalet yang ada

Tengok tu tong gas ada di bawah rumah...hihihi

Pandangan dari depan chalet

Bah mari kita lepak di cafenya.Minum petang!

1..2...3...snap!

Banyak pokok kelapa dalam kawasan resort


Bersantai-santaian dulu dan berbincang konon-konon mau tinggal satu malam di sini nanti..hihihi

Masing-masing sibuk!

Sibuk bermain dengan permainannya yang baru dibeli

Cemboy kesayanganku!=)

Papan tandanya unik tapi ndak berapa jelas dilihat..huhuhu


North Borneo Biostation Resort offers accommodation in 20 comfortable wooden chalets. The chalets are carefully constructed with a high roof and spacious room, they are built in coco grove offering privacy to each guest.
Each Chalet has an open air porch to enjoy the beauty of surroundings with a sip of whichever you can get in our bar.
Our Chalets are equipped with the following amenities to make your stay most comfortable:
  • King Size Bed (or 2 super single) with cotton linen
  • Air conditioning
  • Spacious open air bathroom with hot shower
  • 2 Chairs and table
  • Safe for your important belongings
  • Small refrigerator
  • Hanging Space for your clothing
  • Extra single bed on request
Pemandangan pantai
Sumber : Facebook North Borneo Biostation

Pemandangan Pantai Bak-bak, Kudat
Sumber : Facebook North Borneo Biostation

Susun atur dalam bilik chalet
Sumber : Facebook North Borneo Biostation

Susun atur dalam bilik chalet
Sumber : Facebook North Borneo Biostation

Susun atur dalam bilik chalet
Sumber : Facebook North Borneo Biostation


Di sini beberapa aktiviti boleh dibuat seperti diving, fishing, kayaking, river tours, snorkeling, cycling dan juga jungle trekking.

Cara untuk ke tempat ini dengan menaiki kereta :-

By Car
Kota Kinabalu to Kudat is about 3 hours drive on quite good roads. When you reach Kudat do not go to the city center, instead, take the left road where it splits near the big signboard “Selamat Datang Bandar Kudat” (see road map below) and drive to Bak Bak beach (Pantai Bak Bak). Then continue along the same road (Jalan Bak Bak) until you see signboard “Resort&Restaurant” on the right. Please follow then Signs placed along the Road and you will find us easy. Should you have any troubles please phone us +60108037310 and we will direct you to our resort. 
Cafe / restoran di sini.Kami sempat minum minuman tin dan juga makan roti bakar beserta kentang goreng.Nyaman!
Sumber : Facebook North Borneo Biostation

Pemandangan Pantai Bak-bak, Kudat, Sabah
Sumber : Facebook North Borneo Biostation

Akan datang, kami bercadang mau tinggal barang semalam dua malam di sini!In Shaa Allah...=)

Kalau berminat, sila hubungi

Alamat : North Borneo Biostation, Kg. Bak Bak, mile7, 89050, Kudat, Sabah, Malaysia.
Mobile  : 60108037310

Email    : info@borneobiostation.com


Tempahan atas talian juga boleh dibuat melalui website website http://borneobiostation.com atau booking.com.

10 ulasan:

Bibie Karim berkata...

Nah ngam ni jadi tempat melepak Kaamatan nanti. Ko tengok bah bagus lagi orang luar berfikiran mau buat gini kan. Sayangnya tu tanah dijual.

Norharyani Sanusi berkata...

Ya bah bie..murah kali dia beli ini tanah.untung betul kan dia?business-minded

Norharyani Sanusi berkata...

Ya bah bie..murah kali dia beli ini tanah.untung betul kan dia?business-minded

NEKCIK berkata...

Cantik buatan kayunya...memang tak cukup semalam....dok santai santai best

Scdha Sein berkata...

Cantik jugak tempat ni...

Jari Manis berkata...

bilik chalet tu menarik perhatian sperti dlm rumah kg..nyaman

aishah nin berkata...

Seronok kan bila dapat habiskan kualiti masa bersama keluarga :)

Didi Kar berkata...

Bila pula nak sampai kudat ni... sandakan.. semporna..

Jari Manis berkata...

Yanie..singgah sini lagi..bila mau sambung travellog Korea!!!!

norsalihah shaleh berkata...

cantiknyaaaa.... berapa rate chalet ni semalam

zinziemeewah